Haluatko sinäkin vanhan matkailuauton?

10/13/2019


Autoomme kurkitaan parkkipaikoilla ja napsitaan kuvia, joskus salaa, joskus hieman ujosti kysytään lupa, silloin tällöin perhekin otetaan mukaan. Olemme kuulleet paljon tarinoita ihmisten omistamista volkkareista, kuinka niillä on menty Euroopassa ja Suomessa, jopa talvisinkin. Niihin on liittynyt lapsuusmuistot, kaipaus edesmenneestä isästä tai ystävän kanssa tehty projekti. Kaikkia niitä tarinoita on kuitenkin yhdistänyt into ja menetyksen haikeus.

Sitten tapaamme myös niitä, ketkä haluaisivat tehdä omia tarinoitaan. Samanlaisia fiilistelijöitä, jotka mielummin ahertavat loputtomiin itseään vanhemmassa autossa, ennemmin kuin hankkisivat käytännöllisesti modernimman. He kyselevät vinkkejä mistä Kleinbussin voisi hankkia ja mitä kannattaisi huomioida ennen sellaiseen ryhtymistä. Ajattelinkin hieman avata, mitä kauniiden kuvien takana oikeasti tapahtuu. Tietenkään kaikki ei ole vain tien päällä kehräävää moottoria ja musiikkia.


Mistä hankkia Kleinbus?

Tämä on yleisin kysymys mikä meille joka kesä esitetään. Vastaus siihen on yksinkertaisesti Google. Helpoiten pääsee alkuun hakusanalla "myydään kleinbus". Parhain valikoima löytyy yleensä Nettiautosta, mutta kaikki vaihtoehdot kannattaa koluta läpi. Hinnat vaihtelevat muutamasta tonnista kymmeniin. Hintaa harkitessa kannattaa huomioda korin sekä moottorin kunto. Mielessä on hyvä pitää myös fakta, että vaikka myyjä sanoo auton olevan täysin ajokuntoinen, ei Lappiin asti välttämättä ensi kesänä kuitenkaan pääse. Yllätyksiä tulee aina, kun kyseessä on vanha auto. Huoltokirjasta kannattaa katsoa mitä remontteja autolle on tehty. 


"Meidän ensimmäiset kaksi vuotta oli täynnä ongelmia moottorin kanssa, kunnes se lopulta leikkasi kiinni. Helpoimmalla pääsee kuin teettää isommat remontit heti."


Mitä kannattaa miettiä ennen hippipakun hankkimista?

Hippipakun hankintaa voi harkita samalta kantilta, kuin ostaisi kesämökin. Onko sille aikaa? Onko tarpeeksi intoa ja taitoa sen kunnostukseen? Toistaalta tämän mökin parissa voi hääräillä myös talvisin ja kesäisin keskittyä rentoutumiseen. Taidon puutettakaan ei kannata säikähtää, sillä kuten mekin saimme huomata, tekemällä oppii. Mutta yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, että onko valmis laittamaan menopeliinsä rahaa? Vaikka korin saisi halvalla, vanhassa autossa tulee helposti yllätyksiä. Meidän ensimmäiset kaksi vuotta oli täynnä ongelmia moottorin kanssa, kunnes se lopulta leikkasi kiinni. Helpoimmalla pääsee kuin teettää isommat remontit heti. Jos itsellä eivät tilat ja taito riitä on tärkeää muistaa ettei autoa voi korjauttaa/huoltaa missä tahansa, sillä tarvittavia osia ja osaamista ei välttämättä ole kaikkialla saatavissa. Me olemme teettäneet kaikki isommat remontit Rekijoella Paradise cars- korjaamolla, josta löytyy tietotaitoa erikoisautoihin. Lisäosia olemme tilanneet kotimaisesta verkkokaupasta aircooled.fi sekä Englannista, jossa valikoimaa on laajemmin saatavilla. Esimerkiksi Justkampersista hankimme viime kesänä kattotelineen ja sivuteltan Lapin reissuamme varten.


Mistä lähteä liikkeelle kunnostamisessa?

Kun auton saa liikkeelle, haluaa siitä tietenkin tehdä matkailuun sopivan. Me poistimme kaiken vanhan ja siistimme rungon sekä eristimme sen paremmin. Sisustaa meillä ei ollut tarkoitus tehdä alkuperäistä tyyliä tavoittelevakasi vaan haimme siitä enemmän meidän näköistä, sekoituksena uutta ja vanhaa. Ideoita ja vinkkejä löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta runsaasti. Käytännöllisyys on myös tärkeää, koska tilaa on vähän, ei turhaa tavaraa kannata haalia. Tavaranmäärä kostautuuu viimeistään iltaisin leirissä, kun takakontin tilalle pitäisikin saada sänky ja kaikki tavarat pitää siirtää. Tähän ongelmaan hankimme ratkaisuksi kattotelineen, josta tavaroita voi nostaa alas tarpeen mukaan.  Mutta omiin tarpeisiinsa oppii ajan kanssa. Meidän automme ei ole ehkä niitä käytännöllisimpiä.


Viimeiset kolme vuotta on onneksi ollut melkoisen tasaista menoa, välillä ovenkahva on jäänyt käteen ja kattoikkuna edelleen tiputtaa vettä rankasateessa, epäilyttävät savunhajut säikäyttävät aina. Mutta mikään ei voita keväällä fiilistä, kun tuttu ääni pörähtää tallista ulos. Se on aina varma merkki kesästä!

You Might Also Like

0 kommenttia