Hyggeilyä

12/18/2016


Joulu jos mikä, on kiva vuodenaika fiilistellä. Vaikka inhoan talven pimeyttä, joulua kohden löydän kuitenkin itsestäni aivan omanlaisen vaihteen. Pimeän kaamoksen keskellä on kiva luoda kotiin tunnelmaa kynttilöillä, käpertyä paksuun vilttiin kylmyydeltä ja napostella mausteisia sekä makeita herkkuja. Kaiken kruunaa joulun pyhät, jolloin koko suku on kerrankin koossa ja päästään vaihtamaan kuulumisia.

Tanskassa tälle ilmiölle on keksitty aivan oma nimikin- Hyggeily. 
Hygge liitetään juuri erityisesti joulun aikaan. Hyggeily on esimerkiksi ajan viettämistä pehmeällä sohvalla mainiossa seurassa tai hyvän kirjan parissa. Lyhenevät päivät eivät vaivuta tanskalaisia masennukseen, vaan heille pimeä vuodenaika on ihana tekosyy sytyttää paljon kynttilöitä ja nauttia herkullisesta ruoasta ja mielenkiintoisista keskusteluista ystävien kanssa. Hyggeilyssä on kuitenkin hyvä muistaa, että keskustelu politiikasta ja muista kahnauksia aiheuttavista aiheista eivät kuulu hyggen henkeen.

Suomalaisittain hyggeilyä voisi siis luonnehtia lähinnä kotoiluksi. Tanskalaisten mukaan tärkeintä on kuitenkin lämmin tunne, jonka hygge saa syttymään ihmisen sisällä. Hyggen avulla tanskalaiset rakentavat rintaman nykymaailmaa vastaan ja toivovat voivansa palata aikaan, jolloin Tanska oli vain pienenpieni maa ja elämä vähemmän stressaavaa kuin nykyään.


Näin hyggeilyssä pääsee alkuun

1. Sytytä paljon kynttilöitä eri puolille asuntoasi ja nautiskele niiden pehmeästä valosta.

2. Kutsu spontaanisti ystäviäsi kylään. Kokkaa lempiruokaanne. Muistuta, että halusit vain tuoda heille hyvää mieltä eivätkä ystäväsi eivät jää sinulle mitään velkaa illallisesta. Älkää puiko liikaa arjen ahdistusta vaan keskittykää mukavaan yhdessäoloon.

3. Kerää ympärillesi talon pehmeimmät tyynyt ja lämpimin viltti. Käperry sitten kultasi kainaloon tai ihanaan sohvannurkkaan katsomaan lempisarjaasi viinilasi tai kaakaomuki kädessä.

4. Kääri valtava villahuivi kaulaasi ja lähde ihastelemaan kaupungin jouluvaloja äitisi kanssa. Nauti matkan varrella äitisi seurasta ja lasi lämmintä glögiä – terästettynä tai ilman.

5. Hygge kuuluu muihinkin vuodenaikoihin kuin talveen. Kesällä hyggeily voi olla piknik ystävien kanssa puistossa, ulkoilmakonsertti tai pyöräretki kauniissa maisemissa.

Siitä sitten vain valitsemaan itselle sopivin tapa! Konstit kuulostavat yksinkertaisilta, mutta niiden täytyy toimia, koska tanskalaiset ovat vannoneet hyggen nimeen jo 1700-luvun lopulta asti.

Lähteet:
You Might Also Like

0 kommenttia