Matkavinkkejä kesäksi kotimaahan!

6/06/2019


Kesäfiilis on saapunut helteiden myötä väkisinki. Itse odotan eniten hiekkaisia maanteitä, yhdessäoloa ja meinaan syödä mahdollisimman monta suklaanougat jäätelöä. Olemme liikkuvan kesämökkimme myötä saaneet iloksemme huomata, kuinka paljon kotimaassakin on tarjontaa lomailijalle, ei tarvitse kauas lähteä, kun tuntee olevansa jo pois arjesta. Teemme harvoin tarkkoja suunnitelmia tien päälle, mikä on mahdollistanut aikaa yllätyksille. Ajattelinkin koota teille vinkiksi niistä muutamat sekä mainita paikat mitkä kiinnostavat tänä kesänä.


Ciderberg- Alitalon maatila Kiinnostaako kotimaalaiset viinit tai siideri? Kysymykseen voi vastata myös kyllä, jos heikkouksiin kuuluvat lisäksi upeat miljööt tai parsonrusselterrierit. Niitä tarjoaa Lohjansaaristossa Alitalon maatila, josta saa tilalla valmistettuja viinejä, siidereitä, viidereitä sekä kuohuviinejä. -Sanotakoon vielä, että todella hyviä sellaisia! Myymälä palvelee kesäkaudella päivittäin ja ympäri vuoden sopimuksen mukaan, myös tällaisia eksyneitä kulkijoita varten se avattiin. Tilan antimia voi maistella kahvilassa, jossa tarjolla myös muita pikku herkkuja, makeasta suolaiseen, jäätelöä unohtamatta. Meitä eniten ilahdutti pihalla juokseva valkoinen parsonlauma, joka tosin meinasi tehdä hulluksi kesämökkimme takaikkunasta kurkkivan karvaisen, jota emme kuitenkaan tälläkertaa päästäneet vapaaksi. Tilan loputtomista omenapuu maisemista löytyy myös hevosia, pupuja vuohia ja lampaita.Loviisa, aikaisemmin yövyimme usein Porvoossa, kunnes boheemi puutalokaupunki Loviisa vei meidät mennessään. Olemme niin tykästyneet kaupunkiin, että teimme yhteistyössä jutun* paikallisen lehdenkin kanssa. Leirintäalue Loviisa Camping on mielestämme yksi viihtyisimmistä, siinä on myös meille sopivaa menneen ajan tuntua ja tilaa riittää kivasti sesonginkin aikana. Lisäksi leirintäalue on vain kävelymatkan päässä Loviisan laivasillalta*, jossa häppeninkiä koko kesän ja keskustaankin jaksaa jalan kulkea. Ruokapaikaksi vinkattakoon  keskustasta vegeravintola Bella Loviisa*, josta löytyy monipuolinen menu ja annokset reiluja. Matkalla voi istahtaa paikallisten tapaan puistossa tai nauttia upeista rannoista.Hanko, noh Hankohan on sanomattakin takuuvarma kesäkohde Suomessa liikkuvalle. Mutta mainittakoon vielä niille, jotka ovat pitäneet sieltä taukoa tai eivät jostain syystä ole vieläkään kaupunkiin ennättäneet, Hangosta kesä löytyy. Jos hakusessa on Etelä- Eurooppalainen tunnelma rantoineen sekä hyvän ruoan toivo, sitä saa. Leirintäalue Silversand on hieman hintavampi sekä kauempana itse keskustasta, mutta paikan saa pitkällä rantaviivalla ja yleiset tilat ovat tyylikkäät sekä erittäin siistit. Mainittakoon vielä, että pienimmille ja vähän isommillekin riittää puuhasteltavaa alueen monipuolisessa leikkipuistossa.


Ruukit, Koska fanitamme historian havinaa ja kauniita vanhoja taloja, koluamme kirppareiden lisäksi ruukkeja. Mieleenpainuvin on ollut Fagervikin ruukki*, josta löytyy ihana kesäkahvila ja samalla voi käydä tutustumassa Suomen vanhimpiin kuuluvaan rautaruukkiin sekä sen ympärille rakennettuun kylään, joka sijaitsee upeissa rantamaisemissa Fagervikin kartanon kupeessa. Kartano on muuten yksityisomistuksessa ja on mahtavaa, että upeaan puutarhaan on silti mahdollisuus tutustua ja sinne on vapaa pääsy. Hieman isompi ruukki Uudellamaalla on Strömforsin ruukki*, josta on mahdollisuus löytää myös majoitusta ja tarjolla on ravintoloita sekä erilaisia tapahtumia. Unohtamatta tietenkään upeaa Fiskarsia*, jonne muuten saimme tänä kesänä kutsun lasinpuhallukseen lasistudiolle Bianco Blu*


Romanttiselle yhteisajalle  suosittelen Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevaa Onni hotellia*, vierailimme siellä joitain vuosia sitten ja en muista missään rentoutuneeni niin hyvin. Palvelu oli hyvää ja liikkua ei tarvinnut sängynpohjalta paljoakaan, koska illalinenkin oli varattu alakerran ravintolasta SicaPellestä. Sicapellessä nautiskelimme tietenkin pitkän kaavan mukaan, jossa tarjolla on vaihtuvia 4-5 ruokalajin menuita, aterioihin tulee mukana niihin sopivat viinit. Ravintola ei jätä lämpimällä elämänilollaan ja kekseliäillä ideoillaan vaativampaakaan kulinaristia kylmäksi. Herkuttelun jälkeen voi raahata itsensä portaita pitkin ylös takaisin hotellille, eikä edes ulos tarvitse sateen sattuessa vaivautua.


Tänä kesänä, kiinnostaisi eniten luonnossa liikkuminen, etenkin erilaiset luontopolut sekä melonta. Edellisinä vuosina niitä on tullut harrastettua lähinnä ulkomailla, mutta Suomessa jostan syystä jäänyt vähemmälle. -Tähän tulossa korjaus!  Etelässä retkimelontaa tarjoaa ainakin Marjaniemenmelojat* sekä Helsingin kanoottiklubi*. Tosin ajatuksena olisi nähdä muitakin, kuin etelän maisemia.

Teefiilistelijänä listalle on lisätty myös Juvan teehuone*, TeaHouse, joka on tunnettu skonsseistaan ja kauniista miljööstä. Teehuoneella voi nauttia englantilaisen teeperinteen mukaisesti valmistettuja teekattauksia, kuten Afternoon Tea ja Cream Tea. Teehuoneen valikoimissa on noin sata erilaista teelaatua, joista jokainen voi varmasti löytää oman suosikkinsa.


Puutalojen ystävänä kiinnostaisi käväistä Raumalla ja Kokkolassa. Jälkimmäisessä voisi samalla käydä luontopoluilla Tankarin majakalla*Keskellä saarta on valtava kivikasa, johon perinteen mukaan jokaisen saarella ensimmäistä kertaa vierailevan pitää kantaa rannasta niin suuri kivi kuin jaksaa kantaa. Pienin ainakin tykkäisi perinteestä, meillä on takapihalla hänen aivan oma kokoelma kivistä, joita kerätään kaikkialta.

Jos sieltä puolelta löytyy vinkkejä kesälle tai haluaisit meidän vierailevan jossain matka-autollamme, vinkkaa kommentoimalla tai yllätä postilla tutaokorblogi@gmail.com!


You Might Also Like

0 kommenttia