Vastuullinen matkailu

5/13/2019


Viime vuosina on matkailu tullut ystäviemme kanssa puheeksi myös ympäristön näkökulmasta. Kaikki tiedämme, että matkailu kiihdyttää ilmastonmuutosta ja monet maailman haavoittuvimmista ekosysteemeistä ovat jo nyt vahingoituneet turistimassoista. Kuivat alueet kärsivät, kun vettä tuhlataan hotelleissa, vesipuistoissa ja golfkentillä. Haitallisin matkustusmuoto on lentäminen ja melkein puolet lomamatkoista tehdään lentäen. Synkkiä tilastoja katsellessa tuntuu, että onko tässä viimein heitettävä hyvästit Marokon vaaleanpunaisille kujille*Thaimaan turkoosille talolle* ja kaikille rakkaille, joiden luokse ei pyörällä pääse. Toiseksi, en haluaisi viedä perheen pienimmältä tilaisuutta nähdä luonnon monimuotoisuutta ja oppia eri kulttuureja. Olenko itsekäs?


Matkailemalla voi onneksi tehdä myös paljon hyvää.

Matkailu on merkittävä työllistäjä monessa köyhässä maassa ja voi kannustaa paikallisia varjelemaan tärkeitä luonnonsuojelualueita, kun he huomaavat että silläkin voit tienata elantonsa. Matkailu edistää ymmärtämään kulttuurieroja sekä lisää tasa-arvoa, kun töitä löytyy myös naisille sekä kouluttamattomille. Matkailua ei siis tarvitse lopettaa, mutta valintoihin kannattaa kiinnittää huomioita. Monet matkailualan toimijat ovat vasta heräämässä vastuullisempaan toimintaan ja tuttu sääntö pätee matkailussakin: mitä enemmän vastuullisen toiminnan perään kysytään, sitä enemmän sitä tarjotaan.



Matkakohteena kotimaa on tietenkin kaikista ekologisin. 

Jos kuitenkin haaveilee kauas, pitää turvautua lentämiseen. Ekologisinta kaukokohteissa on viipyä pitkään ja liikkua siellä maata pitkin junalla tai bussilla sekä matkustaa sesongin ulkopuolella, silloin säästää myös hinnoissa. Hotelleissa kannattaa kysyä ympäristöasioista, mitä enemmän kuluttajat kysyvät, sitä enemmän asioihin kiinnitetään huomioita. Esimerkiksi kävimme viime talvena Fujairahissa*, jossa yövyimme Radisson Blue Resortisssa. Vaikka hotelli mainosti itseään ympäristöyställisenä, näkyi puutteita selkeästi. Uima-altaita oli valtavat määrät, pyyhkeet pestiin joka päivä, huolimatta olivatko ne lattialla vai ei ja ruokahävikki oli järkyttävää jatkuvassa buffetissa. Palautekyselyssä annoimme tästä miinusta, vaikka olimmekin hotelliin sekä henkilökuntaan muuten tyytyväisiä. Ongelma on, että vihreydellä ratsastamista ei valvo maailamanlaajuisesti kukaan ja tämä tarkoittaa valitettavasti katteettomia lupauksia. Jos haluat matkustaa reilusti, kannattaa suosia pieniä, perheomisteisia hotelleja. Silloin rahat varmimmin päätyvät paikallisten taskuihin. Pakettimatkoilla matkatessa on hyvä tietää, että Aurinkomatkat ja Tjäreborg ovat kumpikin kehittäneet oman hotellien ympäristöluokituksen ja valvovat niiden totetumista itse.



Paikanpäällä kannattaa suosia lähiruokaa ja paikallisia ruokatarvikkeita.

Muistan kun vietin talvet Aasiassa ja eräs vuosi kylään saapui ruotsalaisen pariskunnan myötä ruotsalainen ravintola, josta sai tilata lihapullia puolukkahillolla. Toki ruoka maistui taivaallisen tutulle ja en muista lihapullien koskaan maistuneen niin hyvälle. Mutta en vielä silloin tullut ajatelleeksi, että ruotsalainen hillo lensi Ruotsista asti, jotta sain muiden pohjoismaalaisten kanssa lautaselleni tuota tuttua marjaa. Olisinko selvinnyt ilmankin? Mitä lyhyemmän matkan ruoka kulkee lautaselle, sitä pienemmät sen tuottamat kasvihuonepäästöt ovat. Päästöjä voi vähentää myös suosimalla kasvisruokaa. Vegeravintolat ovat kasvattaneet suosiotaan ympäri maailmaa ja ainakin isoimmissa kaupungeissa tarjontaa on hyvin, syrjäisemmällä voi hotellista selvittää keittiön käyttömahdollisuuksia. Lihaa rakastavan mieltä voi keventää se, että lihoissa on eroja. Suurimmat päästöt tuottaa nauta eli jos lihaa haluaa syödä, kannatta suosia kanaa, possua ja lammasta. Paras vaihtoehto on suosia teollisesti valmistetun ruoan sijaan pieniä ja luonnonmukaisia tuottajia sekä valita luomuravintoloita.


Kaukomaille matkaavalle mukaan vedenpuhdistin.

Olen Intiassa pessyt hampaani hanavedellä ja huonostihan siinä tietenkin kävi, sain loisen. Ajatuskin, että käyttäisin hanavettä saa vatsani edelleen vääntymään. Pulloveden käyttäminen on kuitenkin varsin epäekologista. Ensisijaisesti merkkiä marketissa valitessaan kannattaa ostaa paikallista vettä, eikä esimerkiksi Fidžisaartilta rahdattua Fiji- vettä. Sama valinta pätee myös muihin ruokajuomiin, kuten olueen, viiniin tai limuun, suosi paikallisia merkkejä kansainvälisten sijaan. Ravintoloissa voi pyytää ison veden koko porukalle eikä jokaiselle omaa pulloa. Markkinoilla on myös paljon erikokosia vedenpuhdistimia, jotka kulkevat kätevästi mukana. Itselle tämä on aivan uutta, vaikka olen jo vuosikaudet kauhistellut matkoilla käyttämieni muovipullojen määrää. Esimerkisi Partioaitasta löytyy jo monta eri mallia. Puhdistimet ovat käteviä myös kotimaassa luonnossa liikkuessa.



Olisiko sinusta vapaaehtoisturistiksi?

Vapaaehtoisturismi ei ole sinänsä uusi ilmiö, aina matkustamiseen on liittynyt vapaaehtoistyötä. Esimerkiksi Portugalissa matkaillessamme yövyimme upealla ekologisella leirintäalueella Joanan ja Marion luona Aljezurissa*, joka pyöri osittain matkailijoiden vapaaehtoistyön avulla. Viime vuosina vapaaehtoisturismi onkin kasvattanut suosiotaan ja sen ennustetaankin olevan nopeimmin kasvavia matkailun muotoja. Auttamisesta innostuneella matkailijalla on lukuisia vaihtoehtoja: hän voi suojella luontoa, auttaa eläimiä, työskennellä lasten parissa, opettaa ammatillisia taitoja tai  vaikka englantia. On olemassa lukuisia järjestöjä joiden kautta voi tehdä vapaaehtoistyötä. Vaihtoehtoa miettiessä kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä millaista työtä haluaisi tehdä ja tuleeko viihtymään projektissa, koska työtä on usein paljon. Toki työ on usein mielenkiintoista sekä antoisaa, joten työnmäärä ei sinäänsä haittaa. 



Ehkäpä siis sittenkin saan tilaisuuden matkata pienimmän kanssa, vielä silloinkin kun hän on aikuinen. Vastuullisen matkailun ei tarvitse olla tylsää, ahdistavaa tai väritöntä. Päinvastoin parhaat ja mieleenpainuvimmat elämykset saadaan reiluilla matkoilla.

Lähteet: Heidi Kalmari ja Kati Kelola, Vastuullisen matkailija käsikirja,www.worldnomads.com,www.rantapallo.fi,www.responsibletravel.com



You Might Also Like

0 kommenttia