Isän rooli

11/16/2016


Vaikka sunnuntaisin aina yleensäkin katamme aamiaisen, joka nautitaan yhdessä hitaasti ja hartaasti, tehtiin se viime sunnuntaina hieman juhlakkaimmin mielin. 

Satuimme samana päivänä katsomaan Ylen Teeman elävästä arkistosta ohjelman "Isän roolia etsimässä". Ohjelmassa pohdittiin kuuluvatko kotityöt myös isälle, ja pitäisikö isän hoitaa myös lapsia? Nämä arkipäivän kysymykset olivat vielä kiperiä 1960-luvun Suomessa. Onneksi sittemmin sukupuoliroolit ovat muuttuneet.

Tuntuu kauhealta ajatella, että mieheni ei olisi ollut esimerkiksi tyttäremme synnytyksessä mukana. Vielä minunkin lapsuudessani kun oli täysin luonnollista että äiti kävi yksin synnyttämässä ja jopa noloa jos mies oli synnyntyssalissa. Menneiltä sukupolvilta jääneen kokemus jonka uskon jokaisen isän muistavan lopun elämänsä. 

Omasta lapsuudessa muistan isäni kuitenkin tehneen paljon hauskoja asioita kanssamme ja hän oli aktiivisesti mukana sisarusteni harrastuksissa. Hän kantoi lompakossa ylpeänä kuvia meistä ja sinnikkäästi opetti jokaista meistä laskettelemaan sekä auttoi työpaikkojen hankkimisessa teininä. Tästä huolimatta minusta tuntuu, että olen ollut aina läheisempi äitini kanssa. Isäni loi ehkä enemmän rajoja, mutta hellyyttely ja salaisuuksien jako tehtiin enemmin äidin kanssa. Sukupuoliroolit olivat myös vielä silloinkin jakaantuneet niin, että äitini opetti meitä tekemään kotitöitä, esimerkiksi ruokaa ja isäni kanssa nikkaroimme sekä teimme pihatöitä. Isäni silti osallistui jo jonkin verran kotitöihin, mutta äitini ei koskaan tarttunut poraan tai vasaraan.

Uskonkin, että tämänpäivän isät tuntevat itsensä onnekkaammaksi. Vaikka parannettavaa sukupuolirooleissa vielä onkin, ei isän kuitenkaan tarvitse enää tuntea itseään noloksi, vaikka astuukin vanhalle "naisten alueelle" ja isän rooli kasvatuksessa on yhtä tärkeä kuin äidin. Ainakaan meillä ei kotitöissäkään ole selkeitä naisten ja miesten töitä- on aivan normaalia, että samalla kun mieheni tekee ruokaa, minä paukuttelen tauluja seinälle. Tarkan roolijaon muuttuminen helpottaa varmasti myös tilanteessa, kun isää ei ole.

Koen myös tyttäremme onnekkaammaksi, kun hänellä on parempi mahdollisuus luoda läheinen suhde isäänsä sekä muihin läheisiin miehiin, esimerkiksi isoisäänsä. 


Yle Teema "Isän roolia etsimässä" - ohjelmaan linkistä:


You Might Also Like

0 kommenttia