Satumainen Marrakech

11/11/2018


Viime kesäisten häiden jälkeen haaveilimme lyhyestä irtiotosta aivan kahden, ilman että kummankaan tarvitsisi keskittyä perheen pienimpään. Olimme miettineet kohteena Meksikoa, mutta pitkä välimatka ei olisi mahdollistanut pienimmän jättämistä moneksi viikoksi Suomeen ja lennot väli-Amerikkaan ovat sen verran hintavia ettei muutaman päivän takia kannattanut matkaan lähteä. Mutta aivan kuin sattumalta huomasin Norwegianin vihdoin aloittavan suorat lennot Marokkoon ja reilulla viidellä tunnilla olisimme jo Afrikan portilla. Marokko olikin odottanut pitkään must to go- listallamme ja meillä oli häissä ihanan ystäväni ansiosta marokkolainen ruokakin. Asiat tuntuivat vain loksahtavan kohdalleen!Satumaiseen Marrakechiin on helppo ihastua. Punaisesta hiekkakivestä rakennenut muurit, jotka ovat ajan saatossa haalistuneet vaaleanpunaisiksi, kätkevät sisäänsä loputtomia kujia joissa ihmiset, mopot ja täyteen ahdatut polkupyörät etenevät sekavan sopuisasti. Soukissa eli Markkolaisessa markkinapaikassa on helppo eksyä minttuteeen tuoksuisille kauppakujille vaikka koko päiväksi putiikkien ja kahviloiden loputtomaan virtaan. Kartalla on Marrakechissä muutenkin melko vaikea pysyä, mutta sitä ei kannata säikähtää, kotiin löytää aina, vaikka paikallisen oppaan avulla. Iltaisin Jemaa el-Fna aukion valloittaa musiikki, eksoottiset tuoksut sekä siellä täällä seisovat väkijoukout katsomassa katuesiintyjiä. Sivulle voi vetäytyä hengähtämään tyylikkäisiin ravintoloihin, joiden  avoimilla kattoterasseilla voi silti aistia kadun vilskeen. Koko kaupunki tuntuu sumuisen utopiselta.


Myös kaupanteko on Marokossa oma taiteenlajinsa. Vaikka Aasiassa tinkimiseen on vuosien saatossa tottunut, on se Marokossa vielä kiehtovampaa. Pienet ostokset voi neuvotella nopeastikin, mutta isompia kauppoja hieroessa pöytään kannetaan pannullinen minttuteetä, ja myyjä kaivaa esille vihkon, johon hän kirjaa hintansa ja ostaja oman tarjouksensa. Rennon keskustelun ohella vihko vaihtaa omistajaansa, kunnes lopulta päästään yhteiseen tulokseen. Hinnan määrittelee se, kuinka paljon tuotteesta on valmis maksamaan ja millä hinnalla myyjä on sen valmis myymään. Näin ollen hinnasta huolimatta molemmat pääsevät toivomaansa tulokseen. 


Haluaisin haalia mukaani uskomattoman kauniita käsitöitä loputtomiin. Mattoja, koreja, keramiikkaa, valaisimia, toinen toistaan kauniinmpia, valikoima on rajaton. Vanhankaupungin markkinoiden hinnat ovat neuvottelutaidoista riippuen huokeita, mutta ulkopuolelta luksustakin on tarjolla. Onneksi innokkaimmalle lähetetään tuotteet rahdissa jopa Suomeen asti. Meille ei kuitenkaan ole tulossa pakettia, sillä matkalaukkuni onneksi antoi periksi tulevan kotimme valtavalle matolle sekä muutamalle muulle tarkkaan harkitulle aarteelle.

You Might Also Like

0 kommenttia